fredag 22. april 2011

Halschakra


Det femte chakraet er tradisjonelt forbundet med elementet eter, og det representerer på mange måter møtepunktet for kropp og sinn, forbindelsespunktet mellom den abstrakte og manifesterte tanke/ide, og porten eller den flaskehalsen vi må igjennom for å bevege oss fra det det materielle og opp på det spirituelle nivå. For folk som driver med kundalini-yoga, skal dette være det vanskeligste chakraet å forsere
.
Innen flere åndelige tradisjoner mener man at det er gjennom det 5.chakraet det Guddommelige tar kontakt med en, - det er bl.a. derfor de kristne bøyer hodet når de ber, så nakken med halschakraet er blottet og vendt mot oven. Det 5.chakraet er også sterkt forbundet med lyd, med vibrasjoner og med kommunikasjon (både å sende og motta), og alle disse tre henger sammen. Vi vet jo alle at lyd er vibrasjoner. Alle chakraene har også sitt eget vibrasjonsnivå som er raskere jo høyere opp man kommer, akkurat som lysbølger/vibrasjoner går mye raskere enn lydbølger/vibrasjoner. Hvor viktig lyd, og dermed det uttalte ord er, ser vi også i div. skapelsesberetninger.

Hinduismen og kristendommen, som ellers er nokså forskjellige må man si, har her noe til felles. Hos begge ser man at det var Guds ord som satte i gang verdens skapelse. I Vedaene står det: "I begynnelsen var Brahman, hos hvem var Ordet. Og Ordet er Brahman." I Bibelen står det:
"I begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud." Og slik f.eks. samfunnet Echancar ser det, så manifesterer Gud seg som en lydvibrasjon i universet. Gud er lyd. Men tilbake til oss selv. Når det 5.chakraet er åpent, vil man i det store og hele også oppfatte hele verden rundt seg på et vibrasjonsnivå, et mer abstrakt plan, i tillegg til det mer åpenbare synlige og sosiale. Man vil f.eks. i langt større grad oppfatte alle subtile undertoner i stemmen sterkere enn selve ordene som blir sagt.


Det 5.chakraet styrer i stor grad vår evne til å kommunisere. Verbet forbundet med dette chakraet er snakke, og som erklæring knyttet til dette, er det naturlig å si: Jeg vil kunne snakke åpent og fritt. Sansen som er knyttet til dette chakraet, er hørselen, og det er viktig å huske at kommunikasjon går begge veier! Dette chakraet blir altfor ofte stengt hos barn som ikke får lov til å uttrykke følelsene sine fritt eller gråte eller skrike eller hevde egne meninger. "Barn skal sees, men ikke høres."
Hvis man som barn er blitt undertrykt på denne måten, har man sannsynligvis også vært nødt til å fortrenge en god del av følelsene, fordi dette har gjort så vondt. Derfor kan det ofte være nødvendig å bearbeide hjerte-chakraet først og få løst opp de emosjonelle blokkeringer som sitter her. Når det er skjedd, vil du som regel merke at du finner det mye lettere å uttrykke deg selv.

Hals-chakraet er forbundet med fargen blå. Blått har som kjent en beroligende effekt, og blått er derfor en god healing-farge mot alle slags betennelser. Den er fin mot halsbetennelser og ørebetennelser, og jeg synes også den er fin mot forkjøleleser og bronkitt. (Da kler jeg meg i blått oventil, bruker blått skjerf osv.) Blå omgivelser kan også ha en positiv virkning på hyperaktive barn, og hvis unger har en helt "rebelsk" dag, kan det ha en enormt bra effekt å sette dem til å male masse blått eller bade i blått.

Plassering: i halsen

Påvirker: hals, strupe, kommunikasjon
ører, munn, kreativitet,
armer, hender, forbindelser,
muskler, nerver,skjoldbruskkjertelen

Ubalansert: influensa, hyperaktiv
forkjølelse, snakker ustoppelig. nakkesmerter, selvrettferdig,
struma, dogmatisk, muskelspenninger, overbeskjeden,
upålitelig, svak, problemer med å uttrykke seg

Farge: blå

Element: eter


Sans: hørsel

Mantra: HAM

Steiner: sodalitt, blonde-agat, azuritt, solfinner-stein

Erklæring: jeg snakker
jeg vil uttrykke meg åpent og fritt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Ta gjerne å kommentere mine innlegg :-)