fredag 22. april 2011

Rotchakra


Det første eller nederste chakraet blir som regel kalt for rot-chakraet eller base-chakraet.

Det er her vi aller sterkest forholder oss til den fysisk-materielle verden vi befinner oss i, så lenge vi lever i en kropp her på jorden. Det er gjennom rot-chakraet at vi etablerer og forhåpentligvis beholder jord-kontakten, - det er gjennom et balansert rot-chakra at vi klarer å holde beina sånn noenlunde på jorda. Rotchakraet har å gjøre med vår evne til overlevelse, - altså med andre ord hvordan vi takler omgivelsene våre, og hvordan vi klarer å utnytte de gitte fysiske betingelser og muligheter som ligger foran oss. Det er sterkt knyttet til våre opprinnelige instinkter, altså hvordan vi skal skaffe oss tak over hodet, mat i munnen, og sørge for at arten overlever og produserer nye generasjoner. (Vi vet jo at mennesket kan overleve under ganske så ekstreme forhold og er mer tilpasningsdyktig enn noe annet levende vesen.)

Når et chakra er "dødt" eller ubalansert, vil det gjerne oppstå sykelige tilstander i de deler av kroppen eller psyken som er direkte relatert til vedkommende chakra. Innenfor flere healing-systemer vil man gjerne ta utgangspunkt i dette chakraets farge-attribusjon, og når det gjelder rot-chakraet, vil det da først og fremst være rødt. Men når et chakra er ubalansert, kan det være både fordi det har for lite energi, og/eller at det har for mye energi, og da kan man ikke gi helt den samme behandlingen.
Er den sykelige tilstanden oppstått p.g.a. for mye (stresset) energi, kan gjerne den mest effektive behandlingen være å ta utgangspunkt i den stikk "motsatte" fargen.
(Dette er ikke nøyaktig det samme som fargeteknisk kontrast-farge. I forhold til rødt, som er en varm farge, vil den motsatte fargen bli blått, som er en kald farge.) Man kurerer f. eks. ikke høyt blodtrykk med rødt! Rødt vil heller ikke fungere som febernedsettende. Tilstander som absolutt ikke bør behandles med rødt: høyt blodtrykk, feber, betennelser, hevelser, kreft, hyperaktivitet, aggresjon.
Tilstander som derimot gjerne kan behandles med rødt: manglende selvtillit, mindreverdighetskompleks, manglende seksuell energi/lyst, impotens, frigiditet, menstruasjonskramper, ufruktbarhet, lavt blodtrykk, dårlig blodsirkulasjon, anemi, selvmordstanker, manglende evne til å nå mål man har satt seg.
Tilstander som gjerne kan behandles med svart: følelse av å være "spaced out", problemer med å vende tilbake til den "normale" hverdag etter sterke emosjonelle opplevelser.

Plassering: i mellomkjøttet, et stykke inn i kroppen: mellom anus og kjønnsdelene

Påvirker: Nederste del av underliv, blodsystem, blære, bein, føtter, mannlige kjønnsorganer, jording, instinkter, overlevelse, vagina, nervesystem, rå seksualdrift, kåthet

Ubalansert: hemoroider, fedme, depresjon, forstoppelse, "spaced out", impotens / frigiditet, hyperaktiv, blæreproblemer, mangel på selvtillit

Farge: rødt; jordfarger
Mantra: LAM

Steiner: granat, rubin. obsidian, apaschetåre, røyk-kvarts, (jade)

Erklæring: jeg har


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Ta gjerne å kommentere mine innlegg :-)