fredag 22. april 2011

Solar plexus chakra


Det tredje chakraet blir som oftest kalt navle-chakraet eller solar plexus-chakraet. (Egentlig snakker vi vel her om to chakraer som glir så pass mye over i hverandre at det faller naturlig å behandle dem under ett, eller som ett.) Dette chakraet er forbundet med egoet og med solen, - det er også det viktigste fordøyelsessenteret, og jeg forbinder det på alle måter med varme.
Et godt tips når du fryser eller har problemer med å få varmen i deg: Se for deg at du ligger på en strand naken i solen. Du slapper av (så godt som du kan, hvis du fryser...). Visualiser at suger til deg alle solstrålene gjennom navlen, -du samler dem alle her som gjennom et forstørrelsesglass, og når du om litt legger hånden på magen, vil du kjenne at den formelig gløder og blir helt myk. Visualiser videre at den varmen du trekker til deg gjennom navlen, brer seg utover som ringer i vannet med navlen som sentrum, og på den måten brer varmen seg utover i hele kroppen. Det er en herlig følelse, og det pleier alltid å virke!

Dette er chakraet for dyp avslapning og det å kunne puste dypt med magen, og her kan gulfargen være til hjelp. Hvis du på grunn av spenninger eller angst føler at mellomgulvet knyter seg, og det er vanskelig å få til en dyp magepust, så plasser en gul stein på navle- (solar plexus-)chakraet ditt. Gule farger i klær og i omgivelsene kan også ha samme positive effekt. Har man problemer med fordøyelsen, kan det være lurt å ha en gul duk på spisebordet eller gule farger i spiserommet.
Gult har en avslappende effekt (på de fleste), og innenfor diverse yoga-systemer blir gult ansett som en lykkens og harmoniens farge. Det er ingen tilfeldighet at buddist- og hindu-munker går kledt i gult og/eller oransje!
 Det tredje chakraet blir også ansett som å være senteret for vår intelligens og derfor på mange måte styrt av den bevisste delen av vår bevissthet (mind). Derfor er det mange som mener at det 3. chakraet bare er aktivt mens vi er våkne. Det er her vi finner vår "personal power", vårt eget personlige kraft- og viljessenter, og det er herfra vi projiserer vår egen vilje ut i verden.
Har du problemer med å få satt ut i livet det du vil og det du har bestemt deg for, så kan det lønne seg å jobbe en smule med dette chakraet, (og har du skikkelig problemer med å få tak i viljekraften din, så kan du jo påkalle ild-guden Mars i tillegg!).

I dette chakraet vil man også finne senteret for chi, livskraften eller livsenergien, som man bl.a. benytter seg av i alle østlige kampsporter og treningsmetoder (f.eks. karate, judo, tai chi, chi gong osv.), så dette chakraet relateres også til fysiske ferdigheter. Ofte kan det være nok bare å konsentrere bevisstheten sin en liten stund på dette chakraet, før man kjenner at magen begynner å bli varm og chakraet begynner å pulsere. Jeg holdt på å si: det er et deilig chakra!

Plassering: over navlen

Påvirker: bukspyttkjertelen, pusten, dyp pusting
solar plexus, viljen
fordøyelsen, aktivitetsnivå

Ubalansert: pusteproblemer, depresjon, angst
leverproblemer, mangel på selvtillit
matallergi, føler at andre kontrollerer deg,
sukkersyke eller stormannsgalskap,
gallestein, overintellektuell, krevende,
fordøyelsesproblemer, perfeksjonist,
arbeidsnarkoman

Farge: gult

Element: ild

Mantra: RAM

Steiner: citrinmalakitt, turkis, pyritt

Erklæring: jeg vil

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Ta gjerne å kommentere mine innlegg :-)